Jetty Homan (1912-1996)

Jetty Homan Profiel foto.
Jetty Homan foto

Jetty Homan wordt in 1912 in Alkmaar geboren als Henriëtte van Beek. Sinds haar vroegste jeugd is zij gebiologeerd door balletdansen en staat al jong op de planken. Zij volgt opleidingen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Vanaf 1930 danst zij rollen als prima ballerina.

 • Ballet

  Onder leiding van onder andere Hans Goetze en Gertrude Leistikof staat zij op internationale podia. In 1939 begint zij met solo optredens en schrijft zij haar eigen choreografie. Begeleid door een pianiste staat zij op vele podia.

 • Jetty Homan als danseres.
  - Jetty Homan danseres
Over een ding kunnen allen het eens zijn: dat deze kleine groote danseres van de Muze de kus heeft ontvangen, die menschen bij wijlen tot goden maakt en hen instaat, doet zijn de gewaarwordingen des levens te vertolken in een eigen en wondere schoonheid!
Het Dagblad voor Noord-Holland 1943:

Het witte doek

Naast haar carrière als balletdanseres speelt Jetty twee maal een hoofdrol op het grote witte doek. In 1931 wordt onder regie van Gerard Rutten de Film “Dood Water” Bekijk een clipopgenomen. Onder het pseudoniem Helga Gogh speelt Jetty de hoofdrol. Tijdens de bewerking van de film, in Rotterdam, verbrandt de eerste versie. In 1934 wordt een nieuwe versie opgenomen. De voorpremière vindt plaats op de Biënnale van Venetië en valt daar in de prijzen. In oktober volgt de gala première in Den Haag.

 • Jetty Homan met Theo Maas in de film “Dood Water”.
  - Jetty Homan (Helga Gogh) met tegenspeler Theo Maas in “Dood Water”.
 • Regisseur Henk Kleinman nodigt Jetty vervolgens uit voor een hoofdrol in de film ‘Hollands Jeugd'. Max Croiset is haar tegenspeler. Deze film wordt op Terschelling opgenomen. Jammer genoeg wordt de film, wegens gebrek aan financiën, niet afgemaakt.

  De danscarrière van Jetty ontwikkelt zich ook in deze periode verder. Zij begint haar eigen dansschool in Rotterdam. Als gevolg van het bombardement op Rotterdam in 1940 verliest Jetty haar school en haar bezittingen. Zij keert terug naar Hoorn, waar haar ouders wonen en trekt bij hen in.

Tijdens de oorlog danst zij clandestien (Jetty weigert lid te worden van de door de bezetter ingestelde Kulturkammer).

 • Kennismaking met Jan Homan

  In Hoorn leert zij de kunstschilder Jan Homan kennen, deze kennismaking leidt tot een levenlang samenleven en samenwerken. Kort na de oorlog worden hun beide kinderen, Maria en Paul, geboren. In 1948 verhuist de familie naar Staphorst en trekt in bij kunstschilderes Stien Eelsingh. Jetty breekt, ernstig verzwakt door de hongerwinter, met haar danscarrière. Wel blijft zij in deze periode lesgeven aan de balletschool in Meppel.

 • Jetty Homan beeldhouwster.
  - Jetty beeldhouwster

Beeldhouwster

In het voorjaar van 1950 verhuist het gezin naar Laag Keppel. Hier geeft Jetty nog balletles aan huis. In 1953 stopt zij definitief met dansen. Fysiek kan zij het niet meer opbrengen. Het is in deze periode dat zij, gestimuleerd door haar man Jan, start met beeldhouwen. In het begin werkt ze met klei en gips.

Deze van oorsprong als tijdverdrijf bedoelde hobby groeit uit tot een professionele eigen stijl. Soms krijgt Jetty goede raad van collega-beeldhouwers, maar haar ontwikkeling is beslist AUTODIDACTISCH.

 • Afbeelding Jetty Homan bij beeldhouwwerk
  - Jetty Homan bij werk
 • Jetty Homan werft vooral bekendheid door haar sculpturen in brons. Haar werk is van een dusdanig niveau dat vele exposities volgen, meestal in combinatie met het werk van Jan Homan. Jetty exposeerde onder andere in:

  • Denemarken
  • Ibiza
  • Nederland
  • Frankrijk
  • Duitsland

Jetty Homan overlijdt in 1996 in Arnhem.