Kerstcadeau 2016

Schilderijtje uit beginperiode Jan Homan

Hoofdtoren Hoorn - Jan Homan vroeg werk
Hoofdtoren Hoorn - Vroeg werkje (47 x 35,5cm) - Jan Homan
Geplaatst op:

De Ezelstal is weer verblijd met een schilderijtje (47 x 35,5cm) van Jan Homan uit zijn beginperiode. Ruim voor de tweede wereldoorlog heeft hij getracht de Hoofdtoren in de haven van Hoorn te schilderen. De ronding van de toren was nog een probleem voor hem en in 1943 heeft hij hetzelfde onderwerp in een olie op doek geschilderd en daar is het hem gelukt!

Dat schilderij zit in een particuliere collectie en De Ezelstal mag hem in bruikleen exposeren. Samen met dit werkje is dat natuurlijk geweldig om te zien hoe Jan zich ontwikkelde. We kondigen het aan als dit werkje gerestaureerd is en voor iedereen te bewonderen in De Ezelstal.

We zijn Ton van den Heuvel ontzettend dankbaar dat hij door deze schenking ons in de gelegenheid stelt hiervan te genieten.

Geschiedenis

Een stukje geschiedenis van dit schilderij is leuk om te weten. Een goede vriendin van de gulle gever heeft het ooit gekregen van “oom Bonne”. Meer was niet bekend. Na wat onderzoek bleek “oom Bonne” Bonne de Groot uit Hoorn te zijn met een sigarenfabriekje en winkel. Jan Homan had zijn atelier bij hem op zolder waar hij in de oorlog samen met Jetty ondergedoken zat. Geld had Jan niet en hij betaalde als het kon met eigen werk. Zo zijn er in de familie de Groot nog enkele werken bekend