Retourtje Doesburg

Keramisch hoog-reliëf Jan Homan ‘Retourtje Doesburg‘

De LTS School in Doesburg met 'Het Oude Ambackt' van Jan Homan op de muur.
LTS School in Doesburg met ‘Het Oude Ambacht’ van Jan Homan
Geplaatst op:

Op 12 oktober 1966 was de opening van de LTS-school in Doesburg. Op een van de zijgevels prijkt een enorm monumentaal kunstwerk getiteld ‘Het oude ambacht’ in keramisch hoog-reliëf van Jan Homan.

Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschap. Na ruim dertig jaar wordt de school onderdeel van ‘Het Rhedens’, de locatie opgegeven en het gebouw gesloopt. Het is de verdienste van het toenmalige gemeentebestuur dat ‘Het oude ambacht’ gespaard blijft. De 72 elementen worden opgeslagen op de gemeentewerf. In 2006 besluit het college van B&W het kunstwerk te schenken aan De Ezelstal in Vorden.

Retourtje Doesburg

Anno 2015 is er voor een aantal Doesburgers aanleiding om onder de vleugels van Stichting Doesburgs Goed een platform te creëren dat zich toelegt op het terughalen van Doesburgs erfgoed. Dat gebeurt onder de titel: “ Retourtje Doesburg ”. Homans reliëf is het eerste van wat in potentie een lange reeks van projecten zou kunnen worden.

Het reliëf wordt niet als geheel maar over meerdere locaties in de stad verdeeld. ‘Het oude ambacht’ leent zich daarvoor omdat het indertijd ook als deelcomposities op de gevel is aangebracht. Gedacht wordt aan locaties in de publieke ruimte die onderdeel uitmaken van het dagelijks leven. Dit betekent verfraaiing van:

  • pleintjes
  • speelvelden in wijken
  • parkeerterreinen
  • parken
Zo vormt het werk straks een lint door de stad dat plekken en wijken met elkaar verbindt.

Overdracht

Op 21 mei 2016 is het kunstwerk door Stichting De Ezelstal officieel overgedragen aan Stichting Doesburgs Goed. De verhuizing is gefilmd door Omroep Gelderland en wordt tijdens het nieuws uitgezonden.

Video's

1. Omroep Gelderland filmt de overdracht
2. DoesburgTV - Wandreliëf LTS van Jan Homan terug in Doesburg
< terug naar media