Collecties van de Ezelstal

Deel dit via:

Jan en Jetty Homan

Het werk van het beeldend kunstenaarsechtpaar Jan (1919-1991) en Jetty (1912-1996) Homan kenmerkt zich door een enorm sterke fysieke uitstraling. Geen wonder; Jan schilderde in zijn eigen woorden; "als een jazztrompettist: zoals zij blazen, zo wil ik schilderen." En Jetty? Zij was opgeleid als danseres, lichamelijke expressie was haar taal.

Met name Jan exposeerde wereldwijd tijdens zijn leven. Uiteindelijk blijkt hij één van de belangrijkste Nederlandse abstract expressionistische schilders van zijn tijd te zijn.
De Ezelstal stelt U in staat het werk van Jan en Jetty Homan beter te leren kennen. Als rentmeester van de nalatenschap exposeren wij in wisselende samenstellingen doorlopend werk van Jan en Jetty Homan.

Vooral om te bewonderen

De nalatenschap van Jan en Jetty omvat indrukwekkende uitingen van elementaire kunst. De familie zocht naar een context en een omgeving die het werk recht zou doen. Uitgangspunt was dat alles op één plek moest komen. De Ezelstal bleek die plek te zijn; een idyllisch gebouwtje in één van de mooiste stukjes van de Achterhoek. Hier kon het rentmeesterschap ter hand worden genomen.

Wereldfaam

Een groot deel van het tentoongestelde oeuvre is niet te koop. Het gaat De Ezelstal in eerste instantie om de kunst van Jan en Jetty te ontsluiten. Zo zijn er werken van Jan te zien die nooit eerder geëxposeerd werden. Ook van Jetty is nieuw werk te bewonderen; in de nalatenschap bevinden zich verschillende wassen beeldjes die nog in brons gegoten kunnen worden.

Uit bepaalde perioden – waarin het echtpaar zeer productief was – zal met enige regelmaat wél werk te koop worden aangeboden.
Uitgangspunt van de Ezelstal blijft echter de indrukwekkende kunst van Jan en Jetty onder de aandacht van de ware liefhebber te brengen. Volgens ons hebben we hier van doen met werk van wereldfaam dat we dienovereenkomstig tegemoet treden.
Vandaar deze permanente tentoonstelling waarin onze liefde en respect voor Jan en Jetty het raamwerk vormt.

Gradus Verhaaf

Gradus Verhaaf is een begenadigd kunstenaar die ons meeneemt in een wereld om weg te dromen. Gradus begon zijn artistieke leven met het maken van figuratief werk. Dat heeft hij steeds meer losgelaten “omdat het realistische beeld de aandacht trok en te weinig ruimte gaf aan het verhaal”.